Artan taleple birlikte hem karavanların hem de park alanlarının düzenlemelere ihtiyacı var. Bunlar yerli yerine oturunca karışıklıklar giderilecek ve ülkemizi daha çok turist ziyaret edecek.
Türkiye’de karavanla seyahat edenlerin sayısı son dönemde hiç olmadığı kadar arttı. Gelgelelim talebin artmasıyla birlikte bazı eksiklikler ortaya çıkınca karavanlarla ilgili mevzuatta birtakım değişiklikler yapılması kaçınılmaz görünüyor. Zira motorlu karavanlar ve çekme karavanlarla ilgili mevzuatta en son 1997 ve 2008 yılları arasında düzenleme yapılmış. Bu tarihten sonra değişen fazla bir şey yok. Peki sorun ne?
KARAVAN PARKINDA TENTE AÇAMAZSINIZ
Bunun cevabını vermeden evvel karavan park alanı ve karavan kamp arasındaki farkı vurgulamak isterim. Park alanı dediğimizde genellikle şehre yakın yerlerde yerel yönetimin desteklediği yerler akla gelmeli. Buraya park ettiğinizde tentenizi açamaz, masa ve sandalyenizi dışarıya koyamazsınız. Bu alanlara genelde motokaravanlar park edebilir, buralar çekme karavanlara yasaktır. Duş/WC gibi alanlar bulunmaz. Sadece karavanlar için gri su boşaltma, (foseptik atığı dışında duştan, küvetten, lavabolardan vb. toplanan evsel atık suya verilen addır) temiz su doldurabileceğiniz yer ve karavanda siyah su dediğimiz WC kasetini boşaltabileceğiniz imkanlar bulunur. En önemlisi özellikle yurt dışında
buralara ücretsiz park edebilirsiniz. Ancak başkalarının da faydalanması için en fazla 4 gün süre ile kalabilirsiniz. Karavan kampları ise uzun tatilinizi geçirebildiğiniz yerlerdir. Genellikle deniz, göl yakınında, içinde çamaşır makinesinden kurutma makinasına kadar pek çok imkana sahiptir. Bir çeşit resort oteli anımsatır diyebiliriz.
TÜRKİYE’DE KURALLAR HENÜZ BELLİ DEĞİL
Türkiye’de şu anda kanunen herhangi bir kısıtlama olmadığı için hiç bu tesislere girmeden doğa ile iç içe, deniz veya göl kenarında rahatlıkla konaklayabiliyorsunuz. Oysaki Avrupa’da bu neredeyse imkansız. Kanunlar karavanla dilediğiniz yerde konaklamaya izin vermiyor.
Türkiye’de uzun karavan rotaları yapan biri olarak beni en çok rahatsız eden konuların başında, karavanı bedava tatil imkanı olarak görüp, karavan tesislerini de pahalı bulduğu için genelde sahil kenarında düzensiz bir şekilde ve çok uzun süre konaklayarak etrafa rahatsızlık verenler geliyor.
Bir de bu yetmezmiş gibi bulunduğu konumda yayılıp, birkaç hafta hatta birkaç ay buraları sahiplenenler var ki aslında ekolojik olarak soruna sebep oluyorlar. Sorduğunuzda her karavancı size “Karavan özgürlüktür, doğa dostudur” diyecektir ama zamanla oluşan gri ve siyah suyu gelişigüzel bir yerlere boşaltmak, çevreye zarar vermek anlamına geliyor. Bu yüzden karavan park ve kamp işletmelerini desteklememiz gerekiyor ki daha yenileri yapılsın, çoğalsınlar.
Çok kamp ve park alanı aynı zamanda yurt dışından daha çok karavancının ülkemize gelmesi demek… Maalesef yabancı karavancılar yeteri kadar tesis ve tanıtım olmadığı için genellikle komşumuz Yunanistan’a kadar gelip orada kalıyor.
Karavan parklar Türkiye’de yeni yeni önem kazanıyor diyebiliriz. Yerel yönetimler şimdi bunun için daha çok çabalıyor. Karavanla gelenler şehrimizi gezsin, alışveriş yapsın, yöresel yemeklerimizin tadına baksın mantığıyla ilk adımlar atıldı. Tarsus, Konya, Gaziantep gibi şehirlerde karavan park yerleri yapıldı. Devamı da hızla gelmekte.
Bir karavan park ya da kamp yerinin normları olması gerek diyoruz ama bunun ne olduğunu yurt dışından kısa birkaç örnekle anlatalım. Buralarda karavan park ve kamp yerlerinin onay alabilmesi için
belirli bir metrekare şartı aranıyor. Bu park ve kamp için iki farklı değer.
Ayrıca gri su, siyah su ayrıştırma, kapasiteye göre duş, WC sayısı, yangın söndürme tertibatı (park yerlerinde yangın söndürme tertibatı yok,) itfaiye aracının rahatça girebileceği ve içeride
rahatça manevra yapabileceği alana kadar normlar belirli.
Burada bir de karavan üreticileri için kanunlar devreye giriyor ki, onlarda iş daha zor. Burada hangi kablo neresi için, gaz tüpünün ebadı, basınçlı tüplerin bulunduğu dolabın özellikleri temiz su, gri su, ısıtma, soğutma bağlantılarına kadar her şeyin ayrı normları mevcut. Bunları kontrol eden ayrı birimler var.
ROTA İÇİN NAVIGASYON ŞART
Bir binek aracında bildiğiniz TÜV karavan da bunlardan bir tanesi her iki senede bir gaz testi isteniyor. Su sızdırmazlık testini yaptırmazsanız aracınız garanti dışı kalıyor.
Ayrıca karavanların özel navigasyonları oluyor. Navigasyon cihazı olmazsa olmazlardan… Genelde yüksek ve geniş araçlar oldukları için bu bilgileri navigasyon cihazına tanımlıyorsunuz ve size ona göre rota çiziyor. Yolun genişliğini ve köprü, tünel yüksekliklerini veriyor.
Bir de gideceğiniz yerlere göre kolayca kamp ve park alanlarını beraber bulabileceğiniz uygulamalar var. Bunlardan en çok bilinen ve kullanılanı ‘park4night’.
Türkiye’de son dönemde karavanla ilgili festivaller, fuarlar arttı. Hatta buradaki karavan üreticileri, kamp sahipleri, karavan satan distribütör bayi ve malzeme tedarikçileri bir araya gelip Türkiye’deki bu konudaki problemler için çözüm üretmeye ve bunları ilgili mercilere sunmaya hazırlanıyor. Kim bilir belki yakın vadede daha fazla kamp mekanında bir araya gelecek yerli ve yabancı turistler!